Veri Modeli

Bire birlik (1-1) İlişki modeli: İki farklı tablolarda kayıtların aynısından ikiden çok kayıt olmayacaksa (tekrarlanmayacaksa) ortaya çıkan ilişkidir.

Basit bir varlık diyagramı görmektesiniz. Günümüz şartlarında bu ilişkinin 1-1 olması gerekir çünkü bir erkek bir kadınla, bir kadın bir erkek ile evlenebilir. Şimdi database'ini oluşturalım


1 e 1 lik ilişkide foreign key için hazırlanan bloğu ilişki kurulan iki tablodan birine koyabilirsiniz. Yani es_tc diye adlandırdığımız sütun ERKEK tablosunda yer alabilirdi . Tabi ki de Kadın tc'leri yerine yazılırdı.

Bire N'lik (1-N) İlişki modeli: İki farklı tablolardan birinde kayıtların aynısından ikiden çok kayıt olacaksa (tekrarlanacaksa) ortaya çıkan ilişkidir. 

Basit bir örnek olsun diye sadece Öğrencinin bir bölümde okuyabileceğini varsayalım. Bir bölümde birden çok öğrenci olabilir. Bir öğrencinin sadece bir bölümü olabilir ilişkisi yukarıdaki diyagramda söz konusudur. Şimdi database tasarımını görelim
 

1 e N lik ilişkide foreign key için hazırlanan bloğu ilişki kurulan N lik kısma ait  tabloya koyabilirsiniz.

M e N lik ilişki modeli: İki farklı tablolardan her ikisinin de kayıtların  aynısından  ikiden çok kayıt olacaksa (tekrarlanacaksa) ortaya çıkan ilişkidir. 


Bu diyagram günümüz şartlarında gerçekleşen durumdur. Çünkü bir öğrenci birden çok bölümde okumuş veya okuyabiliyor. 
Şimdi database tasarımını görelim.                                                           


M e N lik ilişkide iki tabloya kurulan ilişki ayrı bir tablo olma özelliği kazanır. Yukarıda görüldüğü gibi ilişkileri kurulan tabloların primary key'leri ayrı yapılan tabloya yazılır foreign key'leri bağlanır.


Postgresql'de veritabanı oluşturmayı aşağıdaki youtube kanalımdan izliyebilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python'da Liste İçin Varyans, Standart Sapma, Ortalama, Minimum bulma, Maksimum bulma

Veritabanı Yönetim Sistemleri

Python'da Görüntü İşleme - Resmi Siyah Beyaz Yapma